De huidige coronacrisis heeft op iedereen invloed, maar in gezinnen waar al problemen speelden, zorgt het voor een uitvergroting van de problemen. Sanne is ambulant hulpverlener bij ZIJN. en begeleidt individuele kinderen, jongeren en volwassenen, maar ook hele gezinnen. Ze vertelt wat haar opgevallen is de afgelopen periode.
Druk op gezinnen door coronacrisis
Sanne vertelt: “Door de coronacrisis komt er meer druk op gezinnen waar al problemen spelen. Daar zijn een aantal oorzaken voor aan te wijzen. De eerste is dat het wegvallen van structuren, zoals het school- en werkritme, zorgt voor onrust. Ook vragen kinderen en jongeren zich af of ze überhaupt nog op een normale manier naar school kunnen. Daarnaast zitten gezinnen veel meer op elkaars lip dan voorheen. En tenslotte zijn sommige zorgvragers ook echt bang voor het coronavirus. Al deze zaken zorgen voor spanningen en verhevigen de problematiek die er al is.
Structuur omgangsregeling op losse schroeven
“Dat weggevallen structuren zorgen voor onrust, zie ik ook terug bij echtscheiding situaties. Veelal is er sprake van een omgangsregeling met een structuur van vaste dagen en tijdstippen voor het overdragen van de kinderen. Daarin brengt bijvoorbeeld moeder het kind naar school en haalt vader het kind op. Door het wegvallen van school is dat vaste overdraagmoment nu verdwenen. Ouders en kinderen moeten dat nu eigenlijk weer opnieuw uitvinden. Dat zorgt voor onzekerheid bij kinderen en regelmatig ook voor irritaties tussen ouders.”
Wordt het nu de scholen (deels) weer opengaan makkelijker?
“Ik vind het lastig om daar een goede inschatting van te maken. Aan de ene kant geeft het gezinnen lucht, omdat kinderen (deels) weer naar school gaan. Maar omdat de scholen slechts gedeeltelijk opengaan, komt er ook weer veel regelwerk bij kijken voor ouders. Voorlopig gaan we nog niet terug naar het oude ritme van voor de coronacrisis, dus deze onzekere periode blijft nog wel even aanhouden.”
Bezig met brandjes blussen
“Als ambulant hulpverlener ga je met een zorgvrager met een bepaalde hulpvraag aan de slag. Daar wil je aan werken. In deze tijd ben ik echter veel meer bezig met het blussen van brandjes en het stabiliseren van de huidige situatie. Ik merk dat zaken sneller escaleren. Snel handelen is momenteel dus van groot belang. Daardoor verdwijnt de originele hulpvraag regelmatig naar de achtergrond. Hopelijk stabiliseert alles binnen afzienbare tijd, waardoor we weer meer met de oorspronkelijke hulpvraag aan de slag kunnen.”
Sanne is ambulant hulpverlener bij ZIJN. In haar werk merkt ze dat opgroeien en opvoeden door omstandigheden soms om extra ondersteuning vragen. Samen met onze andere ambulant hulpverleners is ze er voor gezinnen en voor individuen, in de thuissituatie en/of op school. Met als doel om herstel te brengen en het goud in ieder individu omhoog te halen. Juist ook in de huidige ‘corona periode’.