vast personeel of zzp-ers?

vast personeel of zzp-ers?

vast personeel of zzp-ers?

 

Ruim 17 jaar is Wim Ebbers afdelingshoofd bij Lister. Hij geeft leiding aan verschillende locaties in Utrecht en omgeving. Afgelopen jaren heeft hij gebouwd aan sterke teams in de zorg, met een mix aan vast personeel en zzp-ers. In een interview deelt hij zijn ervaringen.

wijkgericht werken.

Regelmatig hoor ik uitspraken als: ‘we kunnen pas gaan bouwen als het team op orde is.’ Maar dan zeg ik: ‘jongens, dat is een illusie, dat gaat niet meer gebeuren.’ In de toekomst is er een mix van vaste teams en inleen personeel.

Komende jaren wordt de zorg steeds meer wijkgericht. Er is niet altijd evenveel van hetzelfde type zorg nodig in dezelfde wijk. Je moet snel kunnen op- en afschalen. Dit vraagt meer flexibiliteit van werkers. In Nieuwegein hebben we bijvoorbeeld drie locaties. Soms werkt iemand een deel van de dag op de ene locatie, en een ander deel van de dag op een andere plek.

mensen komen ervaring opdoen.

Ik heb het al een paar keer meegemaakt: een team dat lekker draait en dan gaan opeens mensen weg. Voor je het weet is de collectieve kennis van het team verdwenen en begint het proces opnieuw.

De arbeidsmobiliteit neemt toe. Twee jaar geleden hadden we een reorganisatie. Je ziet dat bijna alle mensen die twee jaar geleden nieuw binnen kwamen, nu alweer weg gaan. Werkers komen nu soms binnen om ervaring op te doen. Ze blijven een paar jaar en gaan dan weer weg. Mijn verwachting is dat dit voor de nieuwe lichting ook geld. Dan is het lastig om cultuur en kennis te behouden.

Het vaste team is niet zo vast als je denkt. Daarom heb je een mix nodig met ZZP-ers.

vast personeel en zzp-ers.

We hadden een persoonlijk begeleidster – een ZZP-er – en die kwam vanaf het begin om te werken. Als je een nieuw personeelslid aanneemt, dan wil die eerst ingewerkt worden en dan rustig aan opbouwen. Zo’n ondernemer gaat meteen aan het werk. 

Via ZIJN. waren hier een paar leuke ZZP-ers. Die gingen niet met hun handen op hun rug kijken naar iets dat vies is. Zodra ze klaar waren met hun werk, vroegen ze aan vaste medewerkers: ‘ik heb tijd over en ik zie dat dit moet gebeuren. Vind je het goed dat ik het oppak?’ Die houding doet veel met een team. Het hele team werd hierdoor ondernemender.

bouwen aan teams.

Op een dag kreeg ik er een locatie bij waar veel moest gebeuren. Bouwen aan een team en tegelijk de boel draaiende te houden. Om dat te bereiken, heb ik een tijd lang een stevige club nodig die goed kan leveren. Dat hebben we gedaan samen met ZIJN.

Lees hier de ervaringen van Wim met de aanpak van ZIJN.

toekomst van de zorg.

In de toekomst is er een mix van vaste teams en inleen personeel. We hebben te maken een steeds sneller veranderende wereld. Je hebt flexibele teams nodig. Gemakkelijk opschalen, afschalen en de vaste medewerkers meeslepen in ondernemerschap.

ZIJN. gelooft dat goede zorg begint met gezonde teams. Daarom ondersteunen wij zorgorganisaties met flexibel personeel en advies. Behoefte aan iemand die met jou meedenkt? Neem contact op!

contact

bekijk ook

  • blog.
  • welke invloed heeft de coronacrisis op gezinnen?
  • blog.
  • zijn begint met zien
  • blog.
  • wat raakt jou echt?